28 okt. 2013

Tillbaks till SD:s rötter. Rötter de aldrig lämnat!

Sverigedemokraternas är ju sprunget ur olika missnöjespartier där missnöjet med i princip allt var dess ledfana. Men det som sammanfogade alla dessa små fascistoida partier var dess hat mot invandrare och invandring.

Låt oss titta lite på den retorik som några av dessa hardcore fascister hade på den tiden. Ni kommer att upptäcka att skillnaden mellan dåtidens retoriska svammel och det nutida, som dagens Sverigedemokratiska politiker häver ur sig, inte skiljer sig speciellt mycket åt.


Vi börjar med att titta på en liten video med högerextremisten och antisemiten Christopher Jolin (1925-1999), där han den 8 december deltar i en intervju med SVT programmet Magasinet, efter att Bevara Sverige Svenskt, BSS blivit rikskänt genom sina massiva flygbladskampanjer. Christopher Jolin var en svensk journalist, författare och debattör inom den nationella rörelsen. När kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS började ta fart var han en av de första som anslöt sig. Jolin har bland annat skrivit böckerna "Vänstervridningen: Hot mot demokratin i Sverige!" från 1972 och "Kan vi lita på massmedia?" från 1982.


En annan av dessa tidiga fascister var Stefan Herrmann, som var partiledare för Framstegspartiet och senare Sverigepartiet. Här är ett avsnitt ur Framstegspartiets telefonväkteri inför valet 1985 då partiet storsatsade på kommunvalet i Stockholm.Framstegspartiet var ett uttalat missnöjesparti som vände sig emot det höga skattetrycket, brister i välfärden och den stora flyktingmottagningen. Partiledare var Stefan Herrmann. Den 16 november 1986 gick Framstegspartiet och organisationen Bevara Sverige Svenskt gick samman för att bilda Sverigepartiet. Partiledare blev Stefan Herrmann och vice partiledare Sven Davidson. Efter interna strider under hösten/vintern 1987 splittrades partiet och BSS-falangen bröt sig ur för att bilda Sverigedemokraterna den 6:e februari 1988.


När vissa Sverigedemokrater idag hävdar att de lämnat den tidens ideologi och retorik bakom sig så märks det då inte när man ser hur vissa av dess företrädare uppför sig. Behöver väl bara säga ”järnrörsgänget”, och det fortsatta stödet från SD, genom riksdagsmannen Kent Ekeroth, för hat- och rasistsajten Avpixlat.


Att sen Björn Söder i riksdagen framför samma retorik som dessa fascistiska rasist- och missnöjespartiers företrädare gjorde för drygt 25 år sedan bevisar ju enbart att deras morbida åsikter är de samma nu som då. Björn Söder var ju förövrigt medlem i det Skånebaserade Framstegspartiet mellan 1991 och 1994 för att sedan gå med i Sverigedemokraterna.Sverigedemokraterna har aldrig lämnat sina smutsbruna rötter bakom sig. De står lika solitt fast i sina åsikter som de alltid gjort. Enda skillnaden är att marschkängorna och bomberjackorna idag är utbytt mot lågskor och kostym. En rent kosmetisk förändring enbart. Det har aldrig gått att levandegöra ett lik med smink.


Fakta om SD: Bakom den demokratiska fasaden.
Sverigedemokraterna. 

Bra faktaböcker för dig som vill ta debatten med rasisterna:  Högerpopulismen - en antologi om Sverigedemokraterna. Slaget om svenskheten - ta debatten med Sverigedemokraterna. Bortom rasismen i Europa

Curt Latinosson för Slutpixlat