6 mars 2014

Rättshaveristen Ryba åker i fängelse.

Så kom då beskedet från Göteborgs tingsrätt att polacksvensken Kamil Ryba, ledaren för den högerextrema organisationen Swedish Defence League, får sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Något som inte skett sedan 1958.

Det var den 23 januari som mannen hotat Frida Boisen, chefredaktör på Göteborgs tidning, och Tomas Mattsson, ansvarig utgivare av Expressens samtliga editioner. Mannen lämnade ett paket i receptionen adresserat till Boisen och Mattsson innehållande en kniv och en koran.


Dock så ämnar nu Ryba att överklaga domen till hovrätten enligt hans advokat, Anders Kollberg, då för att Kamil Ryba tycker att brottsrubriceringen är lite underlig?


”Det har aldrig varit Rybas avsikt att tysta pressen”, hävdar Rybas advokat.


Nä nä, säger vi på Slutpixlat då. Vad är det här då? Kramar?Man kan tycka att straffet mot Ryba egentligen är alldeles för kort med tanke på brottets art. För maxstraffet ligger faktiskt på sex år för brott mot medborgerlig frihet. Ryba även är dömd sedan tidigare i Polen för bland annat hets mot folkgrupp.


Dock bra att tingsrätten visade att hot mot media eller dess representanter inte accepteras. De drömsemestrar till Mexiko och Australien som Kamil Ryba planerade ersätts nu av en svensk fängelsecell istället.
Slutpixlats råd är att nyckeln slängs bort och att Ryba glöms bort. Men det är ju varken lagligt eller humant faktiskt. Men med tanke på hur Ryba tidigare agerat så får han väl snart ses som en stamkund på de svenska fängelserna. Återfall i brottslig verksamhet skulle ju egentligen inte förvåna någon när det kommer till individen Ryba. Om han nu inte beslutar sig för att återflytta till sitt hemland. Där kanske rättsväsendet tystar honom längre, då straffskalan är betydligt hårdare mot en återfallsförbrytare med rasistiska motiv av Rybas kaliber än den är här i Sverige.Åjo, nog får du hålla käften ett tag i alla fall Ryba.


Raffina Wall för Slutpixlat 


Expressen Aftonbladet