8 mars 2013

Förvånande uttalande från Walesa!?Walesa en homofob!?
Nog trodde man väl att mannen som bland annat var med och grundade den första fristående fackföreningen inom östblocket, Solidaritet, inte skulle visa sig vara en homofob.

”Homosexuella ska sitta på sista bänken i parlamentet, eller till och med bakom en mur, och inte någonstans längst fram". Han sa också att "En minoritet inte kan pracka på majoriteten någonting”, sade han i en tv-intervju i förra veckan.

”Jag är väldigt besviken, och till och med det polska samhället är i chock över att Walesa, en symbol för demokrati och frihet, kan yttra sig på det viset”, säger Robert Biedron, Polens första homosexuella riksdagsledamot.

”Från hatspråk till hatbrott är steget inte långt", säger Robert Biedron.


Och Walesa vägrar att be om ursäkt för sitt uttalande.


”Lech Walesa var modig nog en gång att träffa kommunistregimen ansikte mot ansikte en gång, jag kan inte tro att han skulle vara rädd för att möta en småväxt gayperson som jag”, säger Robert Biedron.


Tyvärr så lär Walesas uttalande ge luft under vingarna för andra homofober i Polen, och det är illa nog med tanke på hur stark ställning den katolska kyrkan har i landet och hur landets grundlag är skriven. Det starkt katolska Polens grundlag slår fast att äktenskap endast kan äga rum mellan man och kvinna. Det finns visst stöd bland polackerna för att tillåta homosexuella att ingå registrerade partnerskap utanför kyrkan, men konservativa politiker anser att även partnerskap strider mot grundlagen.

Uppenbart är att den katolska kyrkan och konservativa politiker i Polen fortfarande tycks leva kvar i medeltiden. 

I USA verkar det dock vara andra tongångar i frågan bland katolikerna: USA-katoliker för samkönade äktenskap.

Raffina Wall För Slutpixlat
HD  SvD