22 juli 2013

ETT SMUTSIGT HANDSLAG FÖR RASISMEN!


Som vi skrev om här i Slutpixlat igår så upplåter alltså Handelsbanken ett konto till den hatiska och rasistiska sajten Exponerat. Ett konto som är till för donationer till denna vidriga sajt.

Efter att ha skickat ett mejl till Handelsbankens presschef Henrik Westman och påpekat detta så var han vänlig nog att skicka oss detta svar:

”Hej!

Det är inte ett nyöppnat konto vilket är lätt att tro när man besöker Exponerats sajt.
Handelsbanken stödjer självklart inte någon form av främlingsfientlighet och rasism.  Samtidigt skyddas en privatpersons rätt att öppna och inneha ett konto av mycket strikta lagar och regler. Därför låter vi nu juridisk expertis titta på ärendet för att utreda om något kan göras.”


Med vänlig hälsning
Henrik Westman


Liknande svar har vi också fått via handelsbankens Facebooksida :Dock så är ju frågan också om Exponerats konto är ett personligt bankonto som används för sajten eller om banken upplåtit det som ett föreningskonto.
 
Vid det senare fallet så innebär detta att kontot är registrerat via skatteverket och att det finns en eller flera ansvariga personer bakom det.  Om så är fallet så är dessa personer ju juridiskt ansvariga för vad som skrivs på Exponerat.

I vilket fall som helst så borde Handelsbanken utan att behöva oroa sig för några juridiska konsekvenser kunna plocka bort kontot. Kontot är ju kopplat till Exponerat, oavsett om det är ett personligt konto eller ett föreningskonto, vilket de själva visar på sin sajt med orden,


”äntligen, donationskonto öppnat. Handelsbanken:6000127482911”.

Och om nu Handelsbanken säger att de självklart inte stödjer någon form av främlingsfientlighet eller rasism så vore det inte bra för deras trovärdighet som bank om de struntade i det. Vilken bank med självaktning vill förevigt bli sammankopplade  med främlingsfientlighet och rasism?  Handelsbanken vill nog inte bli ihopkopplade med Exponerat på detta viset.


Curt Latinosson för Slutpixlat