15 feb. 2013

Dags att straffa uppviglarna!I dagens Aftonbladet debatt, så skriver Saila Quicklund, Moderatkvinnornas ordförande, att medierna måste ta sitt ansvar för näthatet. Hon kräver även i debattartikeln att ett större ansvar tas av dem som driver diverse internetforum där kommentarer och diskussioner är möjliga.

Detta kan dock bli tämligen svårt då ett flertal av dessa forum inte har sina sajter baserade i Sverige. Vad önskvärt i detta sammanhang vore är en internationell överenskommelse där sajter som används för att sprida alla former av näthat permanent kan släckas ned då vissa av dessa sajter inte bara tillåter näthatet att fritt florera i sina kommentarsfält utan även uppmuntrar detta näthat.

Allt näthat är naturligtvis av ondo vare sig det riktar sig mot kvinnor, invandrare eller HBT personer.

Och för att på något sätt försöka motverka detta näthat måste man på ett eller annat sätt hugga huvudet av hydran så att säga. Och det rör sig naturligtvis om dessa personer som icke enbart genom att uppvigla och uppmuntra till näthat utan även fullt ut tillåter läsarna till dessa sajter att utan inskränkning få spä på och öka detta vidriga näthat.

Ett lysande exempel i Sverige där näthatet i form av ren och skär rasism fritt får framföras utan större ingrepp från sajtens ansvariga är skandalsajten Avpixlat som sponsras av Sverigedemokraten Kent Ekeroth och igenom bland annat vars rikskrönikör Mats Dagerlind genom sina artiklar klart uppmuntrar till näthat gentemot invandrare, politiker och medias representanter som är av en annan åsikt än dem själva.

Först när vi får en effektiv lagstiftning som inte enbart straffar dem som uttalar sina nedsättande, kränkande eller rasistiska kommentarer i sajterna, utan även straffar de ansvariga för dessa sajter, så kan vi komma till rätta med näthatet. Därför är det viktigt att man snabbt kommer överens internationellt om lagar och regler som bland annat omöjliggör det att lägga denna typ av sajter i ett annat land för att där kunna undslippa sig ansvaret för dem. Hugger man huvudet av hydran så självdör också den pöbelsvans som står för huvudparten av näthatet.

Curt Latinosson för Slutpixlat