17 mars 2013

Vad säger Migrationsminister Billström?Över tusen barn som flytt ensamma till Sverige de senaste fem åren är spårlöst borta. I fjol försvann 317 barn - nästan dubbelt så många som 2011, uppger programmet Kaliber i Sveriges Radio. Skälet till ökningen är oklar.

”De här barnen lever utsatta för stora risker”, säger Kristina Hallander Spångberg, chef på gränspolisen i Malmö.

”De riskerar att hamna i kriminalitet, utnyttjas som svartarbetare eller måste prostituera sig”, säger Spångberg.

Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson var det fler asylsökande ensamkommande flyktingbarn 2012 än någonsin i Sverige.

Av de totalt 1106 ensamkommande barn som har avvikit sedan 2008 har 422 på olika sätt kommit tillbaka i systemet, enligt Migrationsverkets siffror.

Vad är det som gör att dessa ensamkommande flyktingbarn ska behöva utsättas för den uppenbara skärseld som det innebär att komma till Sverige? Är det inte nog med att de kommer från svåra förhållanden sen tidigare?

Bedrövligt i vilket fall som helst att just barn ska behöva fara illa på grund av vi uppenbarligen inte har en fungerande migrationspolitik.

Och vad säger migrationsminister Billström egentligen? Ska vi införa identitets kontroll i tunnelbanan på alla barn som kanske ser annorlunda ut för att hitta de försvunna flyktingbarnen? Ett visst parti skulle säker uppskatta en sådan åtgärd då det är ett inhumant och vidrigt sätt att agera.

Humanast i sammanhanget när det kommer till ensamstående flyktingbarn är att ge dem asyl per omgående när de kommer och skapa en trygg miljö under tiden deras fall utreds. Då kanske de slipper att leva under osäkerhet och med rädsla för vad som kommer att hända med dem.

Om Sverige ska nå upp till de mål som satts av FN:s barnkonvention så krävs det skärpning. Och yttersta ansvar i denna fråga har migrationsminister Tobias Billström.

Vad säger du Tobias? Har du verkligen läst detta? Ny rapport visar att helhetsgrepp krävs för barn i socialt utanförskap.

Raffina Wall för Slutpixlat

SvD  SR  SR  Arbetarbladet  Skånskan SvD
SR