2 apr. 2013

Fascismen är inte död! Vi har ju Sverigedemokraterna!



Författaren Henrik Arnstad beskriver i boken ”Älskade fascism, de svartbruna rörelsernas ideologi och historia.” fascismens historia.

Han drar i boken paralleller mellan den dåtida fascismen och dagens spirande fascism.

"Dagens fascister är inte karbonkopior på Benito Mussolinis fascister, Adolf Hitlers nationalsocialister eller Ferenc Szálasis pilkorsare. De hetsar inte längre till krig med sina grannländer, de skickar inte längre ut stormtrupper för att slå folk på käften och de vill inte längre avskaffa demokratin.

Men de hyllar fortfarande fascismens kärna: ultranationalism.

Och även om vår tids fascister inte formar gatumiliser, så finns här en uppdämd våldsamhet som kan resultera i sådant som misshandlande skinheads, Lasermannen och massmordet på Utøya. Fortfarande finns här också en ilsken antifeminism som leder till att just kvinnor som driver opinion drabbas av hat. Slutligen finns här, som alltid inom fascismen, ett behov av en inre fiende som man anser måste exkluderas för att nationen ska nå förlösning.

I Sverige är en fjärdedel av befolkningen född utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands. Tanken svindlar – vad händer om svensk fascism får makten och vill exkludera den fjärdedelen?”

Ja vad skulle hända om Sverigedemokraterna fick makten i Sverige?


Nu tror vi dock inte att de vedervärdiga SD och dess förlegade ideologier får mer fotfäste i Sverige. Gemene man i det här landet är alldeles för intelligenta för att släppa fram dem till makten. Men det är illa nog att närmare 8 procent anammar deras sjuka ideologi här i Sverige. Det behövs helt klart mer information om fascismen och dess vidriga historia ute i bland annat skolorna.


Arnsteds bok skulle ingå som obligatorisk litteratur i skolan.

Curt Latinosson för Slutpixlat

AB SvD