7 apr. 2013

Kan vi verkligen skratta åt Hitler?
SvD:s kultur ställs idag i en artikel kallad ”Tiden mogen för tyskarna att skratta åt Hitler”, frågan om vi kan skratta åt Hitler. Anledningen är en bok av författaren Timur Vermes där han låter Hitler återuppstå i Tyskland år 2011 och skildrar vad han upplever i det demokratiska tyska samhället i dag. Boken är skriven i jag-form och belyser händelserna ur Hitlers eget perspektiv. Först skrattar man åt honom men mycket snart skrattar man också med honom.

”Kluven har bilden av Hitler alltid varit i Tyskland, från det ögonblick han startade sin karriär efter första världskrigets slut. För nationalistiskt sinnade var han på 20-talet en Messias som skulle frälsa det förödmjukade tyska folket från Versaillesfredens ondo, för kommunisterna en durkdriven opportunist som lät sig finansieras av kapitalister inom och utanför landets gränser.

Skratta åt honom gjorde varken Hitlerdyrkare eller Hitlerhatare. Det gjorde däremot kultureliten i det glada 20-talets Berlin som i honom såg en löjlig liten uppkomling, inte värd att tas på allvar.

Under Tredje riket var det livsfarligt att skratta åt Hitler. All satir var förbjuden, likaså vetenskaper som psykologi och sociologi – det tyska folket skulle ju inte analysera Hitlers metoder utan låta sig ryckas med av hans visioner. De som i Hitler såg en farlig fanatiker och Europas fördärv varnade för döva öron.”

Vi kan då ställa den enkla frågan, om vi i dagens läge kan skratta åt massmördaren Hitler, kan vi då också skratta åt Jimmie Åkesson vars grundideologi är den samma som Hitlers.

Ja absolut hävdar vi på Slutpixlat. Om man i 20-talets Berlin såg Hitler som en löjlig liten uppkomling, så kan vi i 2000-talet Sverige definitivt skratta åt Åkesson.

Men vi bör vara på vår vakt, vi får inte för en sekund tro att SD är ett parti som styrs av en liten uppkomling. Vi får inte låta oss luras på samma vis som stora delar av den tyska befolkningen gjorde på 20 o 30-talet.

Ondskan lurar bakom den skenheliga fasaden, och skrattet kan en dag sätta sig i halsen om Åkesson och hans SD ohotat får sprida sin falska propaganda.

Därför bör vi vara på vår vakt mot Åkesson och hans gelikar. För inte vill vi väl se en löjlig liten uppkomling styra Sverige. Lär av historien och se var Hitlers styre ändade. Världskrig och över 60 miljoner döda.

Och det är det inget att skratta åt.

Raffina Wall för Slutpixlat