23 juli 2013

Handelsbanken. Vad gör ni?Då vi här från Slutpixlat påpekat för Handelsbanken i snart två dagar att de upplåter ett konto åt den extrema hat och rasistsajten Exponerat, vars huvudmän är dömda brottslingar, så har vi ej ännu fått något svar på vad Handelsbanken ämnar göra åt situationen.

Enda svaret vi fått via mejl från Handelsbankens presschef Henrik Westman är att man ska låta sina juridiska experter titta på fallet.

Men vad är det som behöver ta sådan tid? Fallet är ju ganska glasklart oavsett det att Handelsbanken hävdar att en privatpersons rätt att öppna och inneha ett konto skyddas av mycket strikta lagar och regler.

Vill man upplåta ett konto åt en organisation vars enda mål är att sprida främlingsfientlighet och rasism, eller vill man inte?

Tycker att Handelsbanken bör leva upp till vad de säger genom deras presschef Henrik Westmans uttalande:

”Handelsbanken stödjer självklart inte någon form av främlingsfientlighet och rasism.”

Eller föredrar Handelsbanken att göra som deras vd Pär Boman gör.

Handelsbankens vd Pär Boman syns minst i medierna.

"Genom att inte synas minskar man risken för en granskning, vilket Handelsbanken kanske vill undvika när de är en av de banker som tjänar absolut mest och har högst marginaler.” (Dagensps.se)

Tror nu inte att gömma huvudet i sanden taktiken från Handelsbankens håll i det här fallet gynnar dem. Hur det än är så är dålig publicitet alltid dålig publicitet, och inte tror vi väl att Handelsbanken vill bryta mot sina egna etiska riktlinjer.

”Banken ska inte medverka i affärer avseende medel som kan misstänkas härröra från eller utgöra ett led i brottslig verksamhet.”

Och den brottsliga verksamhet som det i det här fallet rör sig om är ett konto som är kopplat till sajten Exponerat vars huvudmän alla är sen tidigare dömda brottslingar. En av dessa är dömd för pedofili.

Exponerats ekonomiansvarige, en 42-åring, är dömd för bokföringsbrott och har över en halv miljon kronor i skulder. Hemsidans webmaster är bland annat dömd för stöld, och mannen som ansvarar för servern är dömd för både rattfylleri och olovlig körning.

En av sajtens mest flitiga skribenter, som går under namnet Kapten Krok, dömdes i år för att ha langat sprit och öl från Tyskland. (Aftonbladet)


Till vänster ”Kapten Krok”, en flitig skribent på sajten, och sajtens huvudman till höger
Kan aldrig tänka mig att Handelsbanken vill bli sammankopplade med det här klientelet.  Så om Handelsbanken skall leva upp till sina egna etiska riktlinjer eller inte, är ju upp till dem. Men nog hoppas vi väl att Handelsbanken tar sitt förnuft till fånga och avslutar detta konto kopplat till hat och rasistsajten Exponerat omgående.

Curt Latinosson för Slutpixlat