25 juli 2013

Ring ring! Bara du slog en signal Handelsbanken.
Redan den 21 i denna månad påpekade vi för Handelsbanken att man upplåter ett konto för hat och rasistsajten Exponerat. En sajt som bland annat många Sverigedemokratiska riksdagspolitiker och de mer uttalat renodlade nazisterna i Svenskarnas parti gärna hänvisar och länkar till.

Vid kontakt med Handelsbankens presschef Henrik Westman den 22 så utlovades att de skulle låta sin juridiska expertis titta på ärendet och se ”om” någonting kunde göras åt det.

Stötestenen för Handelsbanken är det faktum att en privatpersons rätt att öppna och inneha ett konto skyddas av mycket strikta lagar och regler. Och det har vi naturligtvis full förståelse för och så skall det också vara. Den personliga integriteten är naturligtvis viktig.

Men nu är det ju inte riktigt det saken handlar om. Frågan för Handelsbanken är om det är moraliskt och etiskt riktigt att upplåta ett konto åt en privatperson som använder kontot som ett donationskonto för en extremt rasistisk o främlingsfientlig sajt som Exponerat bevisligen är.

En sajt som vi tidigare påpekat drivs av ett antal brottsligt belastade personer och som ett flertal gånger polisanmälts för förtal och hot mot både politiker och journalister.

Och en av deras flitigaste tipsare, är en fastighetsägare från Solna som regelbundet skickar olika domar till sajten. Mannen avtjänar ett treårigt fängelsestraff på Asptuna-anstalten, efter att ha skjutit en av sina hyresgäster i halsen och huvudet med tre pistolskott. Hyresgästen överlevde, trots svåra skador.

Nu har snart Handelsbanken haft en vecka på sig att fatta ett beslut i ärendet, och dess presschef Henrik Westman har via ett mejl till Slutpixlat utlovat att de kommer att svara på vilket beslut de kommer fram till och på vilka grunder de fattat detta beslut på oavsett om de avser att ta bort kontot eller inte.

Intressant att få veta på vilka grunder de eventuellt baserar sitt beslut på i ärendet om de nu tillåter kontot att fortsätta vara verksamt. För Handelsbanken säger ju sig på intet sätt stödja någon form av främlingsfientlighet eller rasism.

Vi på Slutpixlat och alla de som bland annat via mejl till Handelsbanken och inlägg på Handelsbankens Facebooksida ifrågasatt om det är rätt att upplåta ett donationskonto åt hat och rasistsajten Exponerat undrar varför det skall ta så lång tid för Handelsbanken att komma fram till någon form av beslut.

Krävs det mer påtryckningar gentemot Handelsbanken för att de skall förstå hur allvarligt det är för deras image att bli förknippade med en sajt vars ända mål är att sprida främlingsfientlig och rasistisk propaganda. Inte kan vi tro på att Handelsbanken verkligen på något sätt  vill bidra till spridningen av varken främlingsfientlighet, rasism eller den rena hatpropaganda som kommer från Exponerat genom att upplåta ett konto för denna verksamhet i banken.

Om ni tycker att Handelsbanken agerar oetiskt och i strid mot sin egen policy att inte stödja någon form av främlingsfientlighet eller rasism så påpeka gärna detta för Handelsbanken antingen på Facebook, Twitter, eller via mejl till Handelsbankens presschef Henrik Westman.

Curt Latinosson för Slutpixlat