14 okt. 2013

Ekeroth och Alfsson kan inte den svenska flaggans historia! FACEPALM!

De bägge Sverigedemokratiska riksdagsmännen Ekeroth och Alfsson har ju som bekant ondgjort sig över att den blågulrandiga fana som den svenska supporterföreningen Camp Sweden har tagit fram och använder till det svenska fotbollslandslagets matcher är helt fel. Den saknar ju ett kors?

”Uppenbarligen har det svenska flaggviftandet med det blågula svenska flaggan stuckit i ögonen på de politiskt korrekta och nu skall det stoppas med 1000st märkliga flaggor. Nyttiga idioter finns det tydligen gott om både i kyrkan och ibland fotbollssupportrarna.


Ett alldeles utmärkt exempel på hur man överger den svenska flaggan har vi fått under Dam-Em i fotboll. Vi är många som reagerat på det flagghav som varit på Sverige matcher, dock inte i huvudsak svenska flaggor. Utan det har varit ett antal andra varianter utan det gula korset.

Det är väl inte en så avancerad gissning att även Camp Sweden drabbats av politisk korrekthet och nu överger den svenska flaggan. För mig är det helt obegripligt. Den svenska identiteten skall raderas ut!” Thoralf Alfsson


”Va fan e det för flagga de viftar med nuförtiden (gulblårandig)? Något PK-skit? Vad hände med den svenska flaggan?” Kent Ekeroth.


Ja vad hände egentligen med den Svenska flaggan? Jo den viftas det faktiskt med för fullt på det svenska fotbollslandslagets matcher. För den blågulrandiga flaggan är faktiskt historiskt sett äldre än korsflaggan.  Så det är bara att konstatera att
Camp Sweden  kan sin historia betydligt bättre än de nationalistvurmande herrarna Ekeroth och Alfsson.


”1. Den äldsta bevarade svenska fanan, tillverkad 1620 och avsedd för knektar ombord på skepp. Det finns bara ett fåtal bilder av svenska krigsskepp från sent 1500-tal och då visar de just randiga flaggor. Ibland ser de ut att vara vågrandiga, men det kanske snarare är konstnärens skildring av böljande duk. Det är också svårt att urskilja om de är vit- och blårandiga eller gul- och blårandiga. Det vita kan ju vara blekt gult.



Det finns en akvarell i en dansk handskrift från 1585 som visar ett svenskt och ett danskt krigsskepp under nordiska sjuårskriget 1563-1570. Här är den svenska flaggan avbildad just såsom ovan beskrivet; randig blått och ljust gult tycker jag det ser ut som. Handskriften finns på det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn, men en kopia hänger i museets utställning om skeppsbyggeri.


2. Denna flagga är lite yngre än fanan ovan och har mörkare färger än dagens. I mitten sitter ett knubbigt kors. Bilden kommer från en ristning på väggen i Vadstena slott som började byggas 1545. Både Erik XIV och Johan III lär ha ställt krav på detta kors i den randiga flaggan under sina regeringsperioder, men korset tycks försvinna igen vid 1500-talets slut. Förmodligen har man upphört med korset redan 1585 eftersom den danska målningen inte visar flaggor med kors.” KÄLLA: Sjöhistoriska muséet.

Ja vad nu de bägge herrarna Ekoroth och Alfsson i fortsättningen ska beklaga sig över återstår ju att se. Men nog borde de läsa på sin älskade svenska historia innan de nästa gång tappar besinningen och far ut i ren ilska. Facepalm säger vi på Slutpixlat om herrar Ekeroths och Alfssons utspel om den svenska fanan då!


Curt Latinosson för Slutpixlat