6 feb. 2014

”Sociala medier fördummar!” Förklarar varför Ingrid Carlqvist säger som hon gör.

Här har ni förklaringen till varför bland annat Ingrid Carlqvist, Mats Dagerlind med flera av de som överdrivet använder viss social media gör sådana uttalanden som de gör. De har helt enkelt blivit dumma i huvudet av överdrivet användande av de sociala medierna.

Tror du att du blir smart av att använda sociala medier? Då tror du fel!

Enligt forskare bidrar den lättja med vilken information sprids med på sociala medier till att vi får allt svårare att tänka analytiskt.”


Det är professor Lyad Rahwan vid universitetet i Edinburgh som vid en studie av hur sociala medier påverkar effekten vid inlärning som har kommit fram till detta.


Studien gick till som så att tre kluriga frågor, vid flera upprepade tillfällen, ställdes till en testgrupp på 20 personer.


Resultaten visade att det var skillnad på när testpersonerna fick svara på frågan i avskildhet jämfört när de befann sig i grupp – då hade de nämligen en förmåga att ändra sina svar sett till hur andra svarat. Det spelade ingen roll att svaren var fel, personerna fortsatte ändå att upprepa vad de andra i gruppen svarat.


”Vi tror att människor är ovilliga att reflektera ordentligt eftersom att det tar tid och kraft”, säger Rahwan till Daily Mail. ”Vi blir helt enkelt lata och orkar inte riktigt ta reda på svaret själva utan förlitar oss i stället på att det våra vänner delar är korrekt.”

 
Vilket direkt påminner om hur hat- och rasistsajternas kommentarspöbel fungerar.


För när obskyra sajter såsom Dispatch International, Avpixlat, Exponerat, Fria Tider, Realisten med flera, lägger ut artiklar som i många fall är dåligt faktaunderbyggda och i de flesta fall består av rena lögner, så köper deras läsare denna falsifierade fakta utan att blinka och sprider den därefter vidare.

Så man förstår ju varför den nätpöbel som härjar på ovanstående hat- och rasistsajter agerar som de gör. De saknar helt enkelt den analytiska förmågan att kritiskt bedöma den information de får utan hakar istället på vad som skrivs. Ordet pöbelmentalitet är ju inte fel i detta sammanhang.


Något som bland annat diverse så kallade skribenter på dessa hat- och rasistsajter utnyttjar till fullo för att sprida sin vedervärdiga främlingsfientliga och rasistiska propaganda. För att inte tala om hur Sverigedemokraterna utnyttjar detta fenomen i sin propaganda.


Sann fakta och kritiskt tänkande är ju inte deras starka sida om man säger så, då det är betydligt lättare att sprida myter och lögner som lätt köps av deras helt okritiska nätpöbel.


Så professor Lyad Rahwans studie i att de sociala medierna fördumma folk är inte fel.


Speciellt inte det folk som ägnar större delen av sin tid med att sitta på de olika sociala mediers kanaler som för exempel Twitter och ständigt häva ur sig främlingsfientliga och rasistiska kommentarer. De måste vara dummare i huvudet än genomsnittet.

Curt Latinosson för Slutpixlat