22 juli 2014

Högerextrema våldtäktsmyter faller på eget grepp!

Att Sverigedemokraterna skyller en stor del av det ökade antalet våldtäktsanmälningar på utomeuropeisk invandring är ju ingen nyhet.

Inför förra valet så talade Jimmie Åkesson om ”den nya våldtäktsvågen” och skyllde denna ”våg” i vanlig ordning på ”den huvudlösa och okontrollerade massinvandringen”.


Han anklagade dessutom feminister och etablerade partier för att inte våga tala om problemet?


Men att antalet anmälningar har ökat behöver inte betyda att det faktiskt sker fler våldtäkter än tidigare, enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin. Och även om personer med invandrarbakgrund oftare misstänks för brottet spelar faktorer som social bakgrund, inkomst och utbildning större roll än nationalitet. SVT


”Dessutom finns forskning som visar att många felaktigt pekar ut invandrare som misstänkta. De har en bild av att brottslingar ska vara mörkhåriga eller ha en viss härkomst”, säger hon.


Inför valet 2010 tog Sverigedemokraterna fram en rapport som pekade ut invandrare som skyldiga till ”våldtäktsvågen” – samtidigt gjorde nynazistiska Svenskarnas parti samma sak. ”Operation Nordisk Kvinnofrid” var ett projekt extremhögern drev redan 1996.


SD:s och SvP:s kampanjer totalsågades dock av en enig kår av kriminologer. Detta tycks dock inte bekymra varken SD eller SvP som fortsätter att pumpa ut sitt falska budskap att invandrare skulle vara överrepresenterade i våldtäktsstatistiken.


Men nu är det de facto så att majoriteten av de som förekommer i våldtäktsmål har ”svenska” namn som Mikael eller Andreas.”Även om vi köper metoden att dela upp folk efter namn, visar det sig alltså att sexuella övergrepp inte är ett integrationsproblem. Trots det har fördomarna fått fäste hos långt fler än redan frälsta högerextremister”, skriver Martin Fredriksson, Researchgruppen.

 
Läs mer om hur lätt det var att knäcka SD:s våldtäktsmyt.


 "Högerextrema våldtäktsmyter faller på eget grepp"

Raffina Wall för Slutpixlat