25 nov. 2014

SD-politiker usla på källforskning. A comic tragedy!

Att Sverigedemokratiska politiker är ganska dåliga på att kontrollera att innehållet i artiklar eller andra källor de använder sig av stämmer innan de med bestämdhet går ut i de sociala medierna och fastslår att just så här är det är ju inte ovanligt.

Men som vi vet så anser ju SD-politiker att det som för exempel skrivs i Avpixlat, Exponerat eller Nyheter Idag för dem enbart är sanningar, även om de i många fall egentligen är rena lögner.


Så man får ju ha lite överseende med vad dessa SD-politiker ibland vräker ur sig på nätet.


Dock så tycker man att en SD-politiker som dessutom har mångårig erfarenhet som journalist och dessutom är författare och tidigare varit chefredaktör för SD-Kuriren borde ha lite mer koll på vad han skriver och vilka källor han refererar till, eller rättare sagt inte.


Den SD-politiker som definitivt inte brytt sig om kontrollera om den källa han refererar till i en artikel verkligen var sann eller inte är SD:s ”starke” man i Södertälje Tommy Hansson.


I en artikel i Tommy Hanssons egen blogg från den 14 november 2013, där han recenserar sin partiledare Jimmie Åkessons bok, Satis Politis, och bland annat tycker det är synd att inte Åkesson använt sig av hans ”expertkunskaper” i ämnet när Åkesson skrev sin bok, så refererar Hansson till en artikel skriven om Åkesson i den liberala amerikanska tidskriften Times.


”I våras figurerade Åkesson till och med på omslaget till den liberala amerikanska tidskriften Time. Artikeln inne i tidningen var visserligen inte särskilt smickrande, då den antydde att det gamla sociala föregångslandet (det är så Sverige stundtals uppfattas i vissa länder) i högan Nord är på väg mot en tragisk ”rasistisk” utveckling på grund av Åkessons och SDs framgångar. Men ändå. Skulle tro att övriga partiledare inklusive statsministern vore beredda att ta sina mormödrar av daga för att hamna på Times omslag.”

Hade nu Tommy Hansson som den journalist han säger sig vara dristat sig att kontrollera denna artikel i Time Magazine på riktigt, så skulle han snart ha funnit att varken artikeln i Time eller att den omslagsbild från Time som han på sin blogg visar upp är sann.


Det var nämligen vi på Slutpixlat som skapade artikeln och bilden enbart i syfte att satirisera och ironisera över Sverigedemokraterna. Hela artikeln är nämligen medvetet skrivet på ett så naivt sätt att även en blind journalist borde ha kunnat förstå att hela artikeln inte var äkta.

 
Men SD-politikern och journalisten Tommy Hansson svalde alltså Slutpixlats artikel och bild med hull och hår. Inte ens det faktum att inte en enda annan referens till att Åkesson skulle ha hamnat på omslaget till Time Magazine fanns hindrade honom från att tro att artikeln inte var äkta. 


För hade Åkesson verkligen hamnat på Times omslag så kan vi vara så säkra på att SD hade basunerat ut detta per omgående för att dra politiska poänger på detta oavsett om artikeln om Åkesson varit positiv eller inte.


Som sagt, SD-politiker är usla på källforskning. They really are a Swedish tragedy!

Och vi kan faktiskt inte utan lite skadeglädje här på Slutpixlat konstatera att den källa som Tommy Hansson funnit sina uppgifter i om Åkesson faktiskt var Slutpixlat.

Tack Tommy! Kul att du läser Slutpixlat. 


UPPDATERAT: Tommy Hansson tyckte uppenbarligen inte om att han blev avslöjad som usel på källforskning. Nu har han i sin bloggartikel strukit det stycke som han tidigare skrivit och låtsas nu om som inget har hänt. 

Tur då att Slutpixlat sparade en skärmdump från Tommy Hanssons blogg.


Curt Latinosson för Slutpixlat