15 aug. 2014

Sveriges värsta högerextremistiska hat- och rasistsajter.Del 3: Fria Tider.

Många vet säkert inte alltid vilket klientel det är som ligger bakom några av de grovt högerextremistiska hat- och rasistsajterna i Sverige.

Därför kommer nu Slutpixlat att under rubriken, ”Sveriges värsta högerextremistiska hat- och rasistsajter”, i en artikelserie presentera vilka det är som ligger bakom och medverkar till spridning av främlingsfientlighet och rasism i Sverige.


Denna gång har vi synat den klart högerorienterade sajten Fria Tider och individerna som döljer sig bakom denna SD-vänliga uthängningssajt.


Fria Tider grundades 2009 och betecknar sig själva som paleokonservativa och paleolibertarianska. Sanningen är dock att Fria Tider är en klart högerextrem och rasistiska hatsajt som likt både Avpixlat och Exponerat inte tvekar att hänga ut invandrare, journalister eller politiska motståndare för att få fart på sin nätpöbel.


2013-08-06 bolagsregistrerades Fria Tider under namnet FT NEWS GROUP i Estland av advokaten och förläggaren Tobias Ridderstråle som gick in med 2 500 EUR som kapital. (cirka 23 000 kronor)


I november 2012 hamnade Fria Tider i en fejd med tidningen Expressen, som hävdade att Fria Tider uppmanat människor att höra av sig till Expressens annonsörer för att få dem att sluta annonsera. Fria Tider svarade att Expressen hade hotat Fria Tiders annonsörer tidigare. I december 2013 blev flera anonyma användare på Fria Tiders kommentatorsfält offentliggjorda av Expressen genom ett samarbete med Researchgruppen. Fria Tider hävdar att det rör sig om åsiktsregistrering och förtal, något som Expressens ansvarige utgivare dementerar.


I december 2013 startade Fria Tider en insamling för att kunna väcka åtal mot Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.


”Tidningen Expressens massregistrering och trakasserier av våra läsare utgör inte bara en form av industrisabotage. Agerandet är framförallt ett angrepp på den fria åsiktsbildningen i Sverige och därför måste publiceringen prövas rättsligt”, sade Fria Tiders ansvarige utgivare Widar Nord då.


Även de andra två hat- och rasistsajterna, Avpixlat och Exponerat startade också insamlingar för att kunna väcka enskilt åtal mot Expressens chefredaktör.

 
Nyckelfigurerna bakom hat- och rasistsajten Fria Tider.


Widar Mikael Nord, 29 år, född 1985, chefredaktör och ansvarig utgivare för Fria Tider.

Widar Nord själv har jagats av kronofogden sedan 2009. En handläggare på myndigheten säger att de sökt honom med både delgivningsmän såväl som via brev och telefon. 26 ansökningar om betalningsförelägganden har myndigheten tagit emot. Senast två obetalda räkningar från Canal Digital. Netonnet, Ikanobanken och Bolagsverket är andra som försökt få betalt av Nord. Det rör sig om tiotusentals kronor i obetalda skulder.


 


Nord har även varit vice vd i ett företag som begärdes i konkurs i februari 2011. Bolaget har ådragit sig sex stämningsansökningar och 43 betalningsanmärkningar. Året innan konkursen plockade ägarna ut 458 000 kronor extra i ”löner” för utveckling av ett affärssystem.

Karl Tobias Ridderstråle, 41 år, född 1973 i Vidbo. Advokat och förläggare. Delägare och redaktionsmedlem i Fria Tider.

Ridderstråle var tidigare en mångårig biträdande affärsjurist på advokatbyrån Roschier. 2010 fick han advokats titel blott 3 månader innan hans inblandning i det högerextrema förlaget Arktos avslöjades och i vilket han investerat 250 00 kronor i.


 


Ridderstråle försökte dölja sin inblandning i Arktos genom att använda Fredrik Gustavsson som sitt alias. Bolaget, som är registrerat i Storbritannien, hade en Fredrik Gustavsson som director. Men bakom Gustavsson stod alltså Ridderstråle.

Ridderstråle tvingades naturligtvis att lämna Roschier efter avslöjandet.

Arktos Media ltd är ett Londonbaserat bokförlag som började sin verksamhet 2010 och ger ut högerextrem litteratur. Föregångaren till Arktos var det numer nedlagda nynazistiska Nordiska förlaget som grundades 2001 och drevs av personer från det nazistiska partiet Nationaldemokraterna.


När Nordiska Förlaget lades ned 2010 bildades alltså förlaget Arktos av i princip samma personer som låg bakom NF. En av de drivande bakom NF var naziaktivisten Daniel Friberg numer VD för Arktos. Han ligger dessutom bakom det identitära uppslagsverket Metapedia, är chefredaktör för den identitära Bloggportalen Motpol och startade forumet Nordisk och är även styrelseordföranden i det av fascister kontrollerade gruvbolaget Wiking Minerals där den före detta kanslichef i riksdagen för Sverigedemokraterna, Mikael Valtersson ingår. Daniel Friberg är förövrigt dömd för häleri, grovt vapenbrott och dopingbrott. Åtalad för förberedelse till rån alternativt mord/grov misshandel och hets mot folkgrupp.


Tobias Ridderstråle argumenterade 2001 i Svenska Dagbladet att massakern på civila muslimer i byn Racak i Kosovo aldrig hade ägt rum. Ridderstråle lanserade istället teorin att muslimerna i Kosovo hade dödat sina egna för att vinna sympatier.


”Det är fullt möjligt att den massaker på civila som fick Nato att inleda sitt krig mot Jugoslavien aldrig ägt rum” skriver Ridderstråle.
 

Enligt inkomna uppgifter så lämnade uppenbarligen Ridderstråle sin styrelsepost i Arktos i onsdags.


Carl Ulf Sture Lundström, 54 år, född 1960 i Filipstad. Bosatt i Schweiz. Företagare, finansman och politisk aktivist. Skribent för Fria Tider.

Lundström har deltagit i framför allt invandringskritisk debatt och uppmärksammats i högerextrema kretsar. Carl Lundström kallar sig själv ”oppositionell” och hävdar i en intervju med Svenska Dagbladet att ”media alltid förföljt oppositionella”. Vidare påstår Lundström att han ”aldrig fått förklara sig”. Lundström medger även att han är emot invandring.


 

Lundström väckte uppseende på Värnpliktskonferensen år 1982 när han iförd sin kustjägaruniform i ett tal krävde mer resurser, striktare regler och att Värnpliktskonferensen skulle läggas ner. Lundström var under 1980-talet medlem i den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt (BSS) och har senare också varit chefredaktör för Framstegspartiets tidning F-pressen och stått på partiets valsedlar. Han har också varit aktiv i den invandringskritiska rörelsen Folkviljan och massinvandringen och skänkte 5 000 kronor till Nationaldemokraterna 2001. 1992 blev Carl Lundström medlem i Ny demokrati men när media uppmärksammade hans tidigare medlemskap och förehavanden krävde partiledningen att han skulle lämna partiet, vilket han gjorde i mars 1992. År 2005 stödde Lundström en grupp medlemmar inom Skattebetalarnas förening som kandiderade till styrelsen för organisationen. Han beskrev sig själv som en av de drivande bakom det som i media beskrevs som ett kuppförsök. Kandidaterna var ledande Sverigedemokrater som ville koppla den svenska skattekvoten till invandringsfrågan.

Carl Lundström drev 2007-2008 podradiostationen Sveriges Fria radio ihop med den före detta Sverigedemokraten Jan Milld. I kanalen medverkade bland annat nazisten Nils-Eric Hennix, en före detta partiledare för Nationaldemokraterna och numer med i nazistiska Svenskarnas parti. I ett inslag i radiokanalen har Lundström varnat för Nato och sagt att Sverige inom 50 år kan ha en befolkning med lika delar från Sverige, Mellanöstern och Afrika. Han har i samma inslag talat om slutet för Sverige och svenskarna som ”ett distinkt folk”.


1986 åtalades Lundström för misshandel och ofredande i samband med ett uppmärksammat slagsmål i Gamla Stan mellan invandrare och svenskar, bland annat så kallade skinnskallar.


En novembernatt 1985 är ett gäng skinnskallar på väg hem genom Gamla Stan i centrala Stockholm. På en gata träffar de på tre unga chilenare och skinnskallarna går genast till attack. Skinnskallarna grips senare av polisen och latinamerikanerna kan i förhör berätta att en prydligt klädd man i svart rock haft karaktären av ledare för den aggressiva gruppen. Den prydliga mannen ingår i gruppen av gripna och kan efter mycket besvär identifieras på polisstationen i Norrmalm som mångmiljonären Carl Lundström. Carl Lundström dömdes till 60 dagsböter för att ha hotat en person från USA och fick villkorlig dom för att han deltagit i misshandeln av chilenarna. Vid tiden för misshandeln är Carl Lundström inskriven som medlem A1465 i den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS.


Under 2008 utreddes Lundström av Skatteverket som misstänkte att han hade odeklarerade tillgångar i Liechtenstein-banken LGT. På banken hade Lundström mellan cirka 19 och 20 miljoner kronor.  I juni 2009 beslöt Skatteverket att upptaxera Lundström och i juli 2009 beslöt han att överklaga beslutet.


Carl Lundström dömdes 2009 till ett års fängelse och skadestånd för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen, bland annat eftersom hans företag Rix Port80 tillhandahöll tekniska tjänster åt "The Pirate Bay" 2005.


Domen överklagades och Svea Hovrätt sänkte i dom meddelad den 26 november 2010 straffet för Carl Lundström till fängelse i fyra månader för medhjälp till upphovsrättsintrång. Fängelsestraffet har avtjänats med fotboja. Medhjälp ansågs ha skett genom att han tillhandahållit datorer och internetuppkoppling gratis samt datorskåp mot ersättning. Det solidariska skadeståndet höjdes dock till 46 miljoner kronor.

2010 uppgav han i en inlaga till Göteborgs förvaltningsrätt att han inte har råd med en fortsatt skatteprocess mot Skatteverket och drog därmed tillbaka sitt överklagande. Därmed kvarstod kravet att han skulle betala ytterligare skatt; 18,5 miljoner kronor för taxeringsåren 2003–2007.


Lundström ansökte 2012 om personlig konkurs i Schweiz. Lundström ägnar sig nu åt valutahandel.


Carl Lundström drev också tidigare ett bolag ihop med nazisten Henrik Johansson från Alingsås som 2008 anhölls för väpnat rån mot en avhoppare från Munkedal i Bohuslän. 
 

Karl Henrik Ingemar Agerhäll, 37 år, född 1977 i Åledhem. Sverigedemokratisk politiker i Umeå. Redaktionsmedlem och skribent i Fria Tider.

Sverigedemokraten Agerhäll som är en synnerligen flitig skribent på Fria Tider är även den som startade nätsajten Migileaks där han publicerat känslig information ur migrationsdomar. Agerhäll är av Datainspektionen polisanmäld då han lagt ut känsliga personuppgifter. Enligt Expo har flera av de som hängts ut på bloggen utsatts för hot.


 

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen tyckte vid tillfället att det Agerhäll publicerade på sin blogg var av journalistisk karaktär och därför inget att bry sig om, och Sverigedemokraten Kent Ekeroth stödjer inte helt oväntat Agerhälls vidriga verksamhet.

Henrik Agerhäll anser att Migileaks är bra för Sverige. Han menar att Sverigedemokraterna vill se en mer saklig och opartisk journalistik när det gäller frågor som är kopplade till invandringen.


”Min förhoppning är att bloggen skall bidra till en mer kritiskt granskande journalistik i invandringsfrågor och på så vis bidra till ett bättre samhällsklimat”, säger Agerhäll till Expo.

 
På Fria tider skriver Agerhäll bland annat om attacken på flyktingboendet i Solna. Vit makt-organisationen Nordisk ungdom, som tog på sig attacken, beskrivs som en aktionsgrupp. Nazistsajten Nationell.nu får benämningen "en samlingsgrupp för människor som sympatiserar med aktionsgruppen och andra liknande grupper".

Vid ett annat tillfälle refererar Agerhäll till nazistiska Svenskarnas parti och kallar organisationens aktivister för "massinvandringskritiska".


Henrik Agerhäll anmäldes även för hets mot folkgrupp 2009 efter att ha delat ut 3 000 flygblad mot invandrare. Fallet avskrevs av Justitiekanslern, JK, som bedömde att flygbladen inte faller under tryckfrihetsförordningen, eftersom ingen ansvarig utgivare angivits. Ett numer ganska vanligt förfaringssätt när det kommer till material som SD/SDU delar ut. De vågar inte öppet stå för sina rasistiska åsikter alla gånger.


Agerhäll står även på plats 3 på Sverigedemokraternas lista för val till kommunalfullmäktige och till landstingsfullmäktige. 

Skall påpekas att de flesta av Agerhälls inlägg i Fria Tider nu är borttagna, men Slutpixlat har dem sparade. Vi tänker inte spekulera i varför de är borttagna, men även en annan flitig skribent i Fria Tider, Sverigedemokraten Stellan Bojeruds inlägg är också raderade. Kan det vara så att partipiskan ven?


Raffina Wall för Slutpixlat. Research: Curt Latinosson och Ralph Usterman

Läs även Slutpixlats tidigare granskningar av svenska hat- och rasistsajter:

Del 1: Avpixlat Del 2: Exponerat