20 apr. 2013

Fröken Stork, Janne Korp och Pentti Varg!


Vem minns väl inte det underbara barnprogrammet ”Fablernas värld” som gick på tv för ett antal år sen. Där Bert-Åke Varg var rösten till den kloka Jakob Uggla och karaktärer som Pentti Varg och Tango Räv hittade på en massa hyss medans Moss Hare skuttade runt.

Detta för oss osökt in på en modern tids fablernas värld. Eller ska vi kanske säga fobiernas värld.

Dispatch International och Avpixlat. Vilket inte skall förväxlas med något underbart över huvud taget.

Dock så som den bildsatirsajt Slutpixlat är, så kan vi inte undgå oss att göra vissa jämförelser med karaktärerna i Fablernas värld visavi de som är Dispatch Internationals och Avpixlats frontfigurer då de inte enbart hittar på en massa hyss utan även besitter en stor fobi som lett till att deras fabulösa fabulerande nu övergått i en självindoktrinerad masspsykos. Islamofobin.

Låt oss ”stolt” få presentera Fröken Stork. Fröken Stork är både egocentrisk, högfärdig och fåfäng, hon saknar helt självkritik och ser ofta ner på sina meddjur.
 
Och här har vi också hennes medbrottsling, Janne Korp. Skogens olyckskorp. Han har ofta förutfattade meningar samtidigt som han tar saker bokstavligt. Dessutom sprider han gärna rykten eller idéer innan han tagit reda på hur det egentligen ligger till.
Ojdå! Vi höll ju på att glömma Pentti Varg. Den elaka vargen. När han hittar på någon dumhet eller hyss så faller han oftast på eget grepp, och en form av sensmoral speglas oftast i hans nederlag. Eller är han en ulv i fårakläder?

 Fablernas värd måste ha varit framsynta på sin tid. Fabeln blev ju verklig. Tyvärr!

”Simma lugnt!”

Curt Latinosson för Slutpixlat