11 nov. 2013

Krigets vindar och Krig och hågkomst.

Slutpixlat vill rekommendera en romansvit som alla borde läsa, framför allt alla rasister och förintelseförnekare. Och det är författaren Herman Wouks f. 1915, novell om andra världskrigets fasor.

Den första delen i denna svit hette Krigets vindar (The Winds of War, 1971). En episk skildring om Andra Världskriget.

”Amerika gör entré in i Andra Världskriget och det är en turbulent tid. Historien kretsar kring den amerikanska militärfamiljen Henry. Officer Victor "Pug" Henry är nyutnämnd marinattaché i Berlin där han blir placerad tillsammans med sin hustru Rhoda och de tre barnen Warren, Byron och Madeline. Genom familjen Henry och deras närmaste skildras krigets framskridande fram till det förödande anfallet på Pearl Harbor i december 1941.”


 Andra delen i sviten, som är en uppföljare till den förstnämnda, är Krig och hågkomst (War and Rememberance, 1978).

”Här får vi följa familjen Henrys vidare öde under kriget, men framförallt får vi en grundlig inblick i hur nazisterna bland annat behandlade det judiska folket”.


Herman Wouks första del av romansvit blev också en mycket omtyckt miniserie i 7 delar på TV som sågs av fler än tre miljoner svenska tittare per avsnitt när den sändes.


Med duktiga skådespelare som Robert Mitchum, Polly Bergen, Ali MacGraw, Peter Graves, John Houseman, Ralph Bellamy, Jeremy Kemp och Howard Lang så är det inte så konstigt att serien blev uppskattad.


Även svitens andra del, Krig Och hågkomst, blev till en miniserie för TV i 12 delar där även kända skådespelare som Jane Seymore, Steven Berkoff, Sharon Stone, John Gielgud dyker upp.


 


Sammantaget av Herman Wouks romansvit och de efterföljande TV-serierna är att de borde läsas och ses av fler av dagens historielösa ungdomar som bland annat hyllar det fascistiska Sverigedemokratiska partiet utan att veta var detta parti egentligen hämtat sina vidriga ideologiska grundvärderingar ifrån.

För tyvärr så har historien en förmåga att falla i glömska och till och med förnekas av andra. Något som egentligen aldrig borde få ske.


Från Slutpixlat så rekommenderar vi verkligen folk att inte enbart läsa Herman Woks romansvit men även att se den miniserie som bygger på hans böcker.


Här har ni länkarna till avsnitten i miniserien som finns på You Tube. Tyvärr finns den inte textad här på svenska och för er som vill slippa se den text som visas så klickar ni på rutan till vänster om kugghjulet i nederkant och trycker på textning av.


(Slutpxixlat vill också varna känsliga tittare för vissa otäcka scener som framför allt förekommer i den andra delen av miniserien, Krig och hågkomst.)


KRIGETS VINDAR:


Del 1: The Winds Rise.

Del 2: The Storm Breaks. 

Del 3: Cataclysm.

Del 4: Defiance.

Del 5: Of Love And War.

Del 6: Changing of the Guard.

Del 7: Into the Maelstrom.

KRIG OCH HÅGKOMST.

 Del 1. Del 2. Del 3. Del 4. Del 5. Del 6.

Del 7. Del 8. Del 9. Del 10. Del 11. Del 12.

Anita Svensson-Vilegård för Slutpixlat