16 nov. 2014

Naziorganisation gör bort sig. Använder antinazisymbol som logga.

Den ökända vålds o nazi- organisationen Svenska Motståndsrörelsens webbsajt, Nordfront, använder sig av en symbol som logga som egentligen tillhört en antinazistisk organisation från början och gör därmed sig själva till än mer åtlöje än de redan tidigare var.

För symbolen tillhörde nämligen tidigare en tidsskrift, Nordens Frihet, (1940-1945) som gavs ut av Samfundet Nordens Frihet. Samfundet bildades 1939 som en aktiv del av den svenska Finlandsrörelsen under kriget. När sedan Tyskland i april 1940 anföll och ockuperade både Danmark och Norge tog samfundet aktivt ställning även mot de nazistiska inkräktarna och var under hela kriget en stark antinazistisk röst.

I politiskt avseende var Samfundet Nordens Frihet nationellt och demokratiskt, emot nazism och kommunism.


 


En av Samfundets mer kända ledande personer var Harald Wigforss som under andra världskriget tillhörde ett flertal antinazistiska grupper. Han blev sedermera huvudredaktör för den vänsterliberala Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. GHT.

Även författaren och Nobelpristagaren i litteratur Eyvind Johnson var en av Samfundets Nordens Frihets tidsskrifts flitigaste skribenter. Johnson var även åren 1942–1945 redaktör för den norska motståndstidningen "Håndslag".


Och när nu tokstollarna bakom nazisajten Nordfront, förmodligen utan att ens ha kontrollerat den symbols bakgrund man använder sig av, använder den som ”sin” symbol, så bevisar de återigen vilken samling historielösa knäppgökar de är.


Det räcker att skumma igenom den vidriga sajt som Nordfront är för att förstå att inte allt står rätt till i huvudet hos dessa herrar som ligger bakom den.


I artikel efter artikel i Nordfront hyllas nazistiska krigsförbrytare samtidigt som man ilsket hetsar mot judar och andra folkgrupper och kategoriskt påstår att förintelsen aldrig ägt rum utan istället var en bluff iscensatt av de allierade efter kriget för att bestraffa tyskarna.


Slutpixlat kallar nazisternas sajt, Nordfront, egentligen för Tokfront. Ett i sammanhanget betydligt mer passande namn. Slutpixlat har även dristat sig till att ändra på deras logga så att den mer stämmer överens med den sajtens innehåll.


Innan ändring.


Efter ändring. Curt Latinosson för Slutpixlat
 

Fotnot. Den som vill fördjupa sig i Samfundet Nordens Frihet kan läsa idéhistorikern vid Umeå universitet, Tora Byströms doktorsavhandling som kommit ut i bokform under namnet, Nordens Frihet: Samfundet, tidningen, kretsen.  Adlibris.